Co má víc vitamínu C? Pomeranč nebo brokolice?

24.09.2022

Jak je to s tím vitamínem C?

Spousta z nás s příchodem zimy a období chřipek zvyšuje i příjem vitamínu C v doplňcích stravy.


Je to ale opravdu nutné?

Koukneme se na čísla.

Denní doporučená dávka vitamínu C je pro ženu 75 mg a pro muže 90 mg. Pro lidi, co kouří je to o 35 mg na den více, kvůli toxinům z cigaret. 

 Metaanalýza klinických studií dokazuje, že nám v chřipkovém období doopravdy bohatě stačí 100-200 mg vitamínu C jako prevence, zbytek náš organismus nedokáže využít a vyloučí močí. Vitamín C si tělo totiž nedokáže skladovat, ani samo vytvořit (protože je esenciální), a proto se doporučuje příjem vitamínu C denně, nikoli nárazově. 

Je nebezpečná suplementace vitaminu C? Ne, ale důležité uvědomit si, že suplementace vitamínu C je běžně zcela zbytečná a bohatě stačí, když jíme pestrou stravu, ovoce a zeleninu. 

Při nemoci je ovšem zvýšený příjem žádoucí, kvůli zvýšené potřebě až na 500 mg

Horní hranice, když už může přijít k potížím v následku hypervitaminózy je 2000 mg vitamínu C. Pak může přijít k trávicím problémům jako průjem, nevolnost a křeče.

Jaké potraviny mají nejvyšší obsah vitamínu C? 

Jsou to opravdu citrusy? Kouknete dolů na potraviny, které jsou běžně dostupné u nás v ČR. Vidíme, že nám stačí 1 červená paprika denně, a potřeba vitamínu C je pokrytá.

A proč je ten vitamín C tak důležitý?

  • podporuje imunitní systém
  • antioxidant, teda chrání buňky před poškozením volnými radikály
  • chrání nás před sluncem, a toxiny z prostředí kolem nás
  • napomáhá tvorbě kolagenu
  • zdraví zraku
  • napomáhá absorpci železa
  • snižuje riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění