Co má víc vitamínu C? Pomeranč nebo brokolice?
Jak je to s tím vitamínem C?
Spousta z nás s příchodem zimy a období chřipek zvyšuje i příjem vitamínu C v doplňcích stravy.
Je to ale opravdu nutné?
Koukneme se na čísla.
Denní doporučená dávka vitamínu C je pro ženu 75 mg a pro muže 90 mg. Pro lidi, co kouří je to o 35 mg na den více, kvůli toxinům z cigaret.
Metaanalýza klinických studií dokazuje, že nám v chřipkovém období doopravdy bohatě stačí 100-200 mg vitamínu C jako prevence, zbytek náš organismus nedokáže využít a vyloučí močí. Vitamín C si tělo totiž nedokáže skladovat, ani samo vytvořit (protože je esenciální), a proto se doporučuje příjem vitamínu C denně, nikoli nárazově.
Je nebezpečná suplementace vitaminu C? Ne, ale důležité uvědomit si, že suplementace vitamínu C je běžně zcela zbytečná a bohatě stačí, když jíme pestrou stravu, ovoce a zeleninu.
Při nemoci je ovšem zvýšený příjem žádoucí, kvůli zvýšené potřebě až na 500 mg.
Horní hranice, když už může přijít k potížím v následku hypervitaminózy je 2000 mg vitamínu C. Pak může přijít k trávicím problémům jako průjem, nevolnost a křeče.
Jaké potraviny mají nejvyšší obsah vitamínu C?
Jsou to opravdu citrusy? Kouknete dolů na potraviny, které jsou běžně dostupné u nás v ČR. Vidíme, že nám stačí 1 červená paprika denně, a potřeba vitamínu C je pokrytá.
A proč je ten vitamín C tak důležitý?
- podporuje imunitní systém
- antioxidant, teda chrání buňky před poškozením volnými radikály
- chrání nás před sluncem, a toxiny z prostředí kolem nás
- napomáhá tvorbě kolagenu
- zdraví zraku
- napomáhá absorpci železa
- snižuje riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění