Jsou batáty lepší než brambory?
Batáty (sladké brambory) a brambory. U jídelního stolu jsou oboje častou a oblíbenou přílohou, časté je i dilema, které z nich jsou zdravější.
Batáty jsou skvělým zpestřením hlavně pro jejich sladší chuť, bramborám může dělat zlé jméno použití smetany, másla, omáčky nebo jíšky, které se často vyskytuje v receptech. To, které z nich upřednostníte kvůli chuti, nechám na Vás. Ráda bych ale tento pomyslný souboj rozsekla - alespoň pokud jde o to, které jsou tedy zdravější a či je opravdu potřeba brambory při hubnutí vyřadit z jídelníčku.
Nutriční hodnoty
Obě jsou to poměrně nízkokalorické potraviny s malým obsahem tuku, které jsou bohaté na:
- Vlákninu - klíčem k tomuto zdravotnímu benefitu je však konzumace slupek. Polovina vlákniny z brambor nebo sladkých brambor je ve slupce (jen se ujistěte, že jste slupku dobře omyli, abyste odstranili veškeré nečistoty)
- Sacharidy - jsou skvělým zdrojem energie
- Draslík - brambory a batáty obsahují více draslíku než banán
- Vitamín B6 - středně velké brambory nebo batáty dodávají asi 30 % doporučené denní dávky vitamínu B6, který posiluje váš mozek a nervový systém
- Vitamin C - Překvapilo vás to? Mnoho lidí ano. Přibližně jednu třetinu denního doporučeného množství vitaminu C můžete získat prostřednictvím obou typů příloh
V tabulce níž jsou vyobrazeny konkrétní nutriční hodnoty pro oba typy přílohy. Vidíme, že batáty mají o trochu vyšší energetickou hodnotu, víc sacharidu a cukru. Obsahují však vysoké množství antioxidantu beta-karotenu, ze kterého se tvoří vitamin A. Brambory zase obsahují více draslíku.
Jaký je tedy závěr?
Fakta dokazují, že batáty nejsou jednoznačně zdravější než brambory, ani nemají nižší kalorickou hodnotu. Obě přílohy jsou plné vitamínů a minerálů a každá má své výhody. Ideální doporučení je zařazovat do jídelníčku obě, záleží na co máte zrovna chuť :)