Jsou batáty lepší než brambory?

30.09.2022

Batáty (sladké brambory) a brambory. U jídelního stolu jsou oboje častou a oblíbenou přílohou, časté je i dilema, které z nich jsou zdravější.

Batáty jsou skvělým zpestřením hlavně pro jejich sladší chuť, bramborám může dělat zlé jméno použití smetany, másla, omáčky nebo jíšky, které se často vyskytuje v receptech. To, které z nich upřednostníte kvůli chuti, nechám na Vás. Ráda bych ale tento pomyslný souboj rozsekla - alespoň pokud jde o to, které jsou tedy zdravější a či je opravdu potřeba brambory při hubnutí vyřadit z jídelníčku.

Nutriční hodnoty

Obě jsou to poměrně nízkokalorické potraviny s malým obsahem tuku, které jsou bohaté na: 

  • Vlákninu - klíčem k tomuto zdravotnímu benefitu je však konzumace slupek. Polovina vlákniny z brambor nebo sladkých brambor je ve slupce (jen se ujistěte, že jste slupku dobře omyli, abyste odstranili veškeré nečistoty) 
  • Sacharidy - jsou skvělým zdrojem energie
  • Draslík - brambory a batáty obsahují více draslíku než banán
  • Vitamín B6 - středně velké brambory nebo batáty dodávají asi 30 % doporučené denní dávky vitamínu B6, který posiluje váš mozek a nervový systém
  • Vitamin C - Překvapilo vás to? Mnoho lidí ano. Přibližně jednu třetinu denního doporučeného množství vitaminu C můžete získat prostřednictvím obou typů příloh

V tabulce níž jsou vyobrazeny konkrétní nutriční hodnoty pro oba typy přílohy. Vidíme, že batáty mají o trochu vyšší energetickou hodnotu, víc sacharidu a cukru. Obsahují však vysoké množství antioxidantu beta-karotenu, ze kterého se tvoří vitamin A. Brambory zase obsahují více draslíku.

Nutriční hodnoty v 100 gramech syrové potraviny
Nutriční hodnoty v 100 gramech syrové potraviny

Jaký je tedy závěr?

Fakta dokazují, že batáty nejsou jednoznačně zdravější než brambory, ani nemají nižší kalorickou hodnotu. Obě přílohy jsou plné vitamínů a minerálů a každá má své výhody. Ideální doporučení je zařazovat do jídelníčku obě, záleží na co máte zrovna chuť :)