Lehké pomazánky

08.12.2022

Blíží se svátky, Vánoce, Silvestr, a to znamená setkání s přáteli, rodinou a nejbližšími. Samozřejmě, k tomu patří mnoho dobrého jídla. Je v pořádku dopřát si tradiční cukroví, bramborový salát, smaženou rybu a všechno, co máte rádi. Dobré jídlo k Vánocům proste patří.

Pokud ale už budete mít po pár dnech všeho toho jídla dost, a dostanete chuť připravit sebe nebo návštěvě něco lehčího, po čem se Vám nebude těžko, dám Vám pár tipů na jednoduché a rychlé pomazánky, kterými rozhodně nikoho neurazíte. 

Pomazánky servírujeme na žitný chlebík nebo celozrnnou bagetku

Tuňáková pomazánka s cottagem

Potřebujeme 1 konzervu tuňáka v olivovém oleji (tuňák ve vlastní šťávě prostě nechutná tak dobře), přebytečný olej ale slijeme. Smícháme s 1 balením cottage cheesu, přidáme nasekaná sušená rajčata (nebo olivy), 1-2 ČL hořčice, sůl, pepř a citronovú šťávu.

Řepová pomazánka s kozím sýrem

Základem je 1 červená řepa, buď syrová, nebo koupíte i vakuově balenou. Přidáme nakrájený kozí sýr 1/2 balení (50g), prolisovaný 1 stroužek česneku, pepř a polévkovou lžíci nasekaných vlašských ořechů. Servírujeme s rukolou navrchu.  


Sýrová pomazánka s pažitkou

Smícháme 1 balení lučiny a 2 PL polotučného měkkého tvarohu . Nastrouháme si tvrdý sýr do 30% tuku např. Eidam, zhruba 50 g. Osolíme, opepříme a přidáme čerstvou nasekanou pažitku.


Mrkvová pomazánka

Oloupeme a nastrouháme si 2 kusy mrkve ,smícháme s balením žervé a 2 PL řeckého jogurtu. Přidáme 1 PL lněných drcených semínek , čerstvě namletý barevný pepř a ½ PL limetové šťávy.


Pomazánka z uzené makrely

1/2 uzené makrely zbavené kostí nakrájíme na kousky, přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli a 3 PL jogurtu do 3,5% tuku. Dochutíme mletým pepřem a hladkolistou petrželí.


Celerová pomazánka

Strouhaný celer (2 hrsti) smícháme s balením lučiny, přidáme 1 PL sezamu, čerstvě namletý barevný pepř a ½ PL citronové šťávy. Servírujeme posypanou pažitkou.