Viscerální tuk

07.03.2023

Viscerální, neboli vnitřní tuk se hromadí v útrobách břišní dutiny, kde může prorůstat do jiných orgánů. Ty pak přestávají fungovat správně a můžou nastat vážné zdravotní problémy.

Je viscerální tuk způsobem přejídáním?

Ano i ne. Vnitřní tuk se neukládá jen při zvýšeném příjmu energie, ale také při velmi nízkém příjmu, nižším než je Váš bazální metabolizmus. Organismus reaguje tak, že i toto minimum energie začne ukládat (tzv. na horší časy) a tím nabourává celý Váš metabolizmus.

"Pozor na hladovění" je věta, kterou svým klientkám říkám denně. Lidské tělo díky hladovění a nepravidelné stravě může ukládat nadměrné množství útrobního = viscerálního tuku, který následně způsobuje zdravotní problémy:

  • způsobuje ztučnění jater, pankreasu a ledvin
  • podporuje leptinovou či inzulinovou rezistenci
  • vytlačuje přední stenu brušní (zejména u mužů) a může vyvolat kýlu
  • hromadí na sebe tuk a pak ho vypouští do krve ( tím se zvyšuje množství triglycerolů a stoupá riziko vniku krevních sraženin
  • může spotřebovat až 1/4 vašeho inzulínu, poškodit jeho receptory a vyvolat inzulínovou rezistenci ( důsledkem je vysoká hladina cukru v krvi)

Mnoho lidí netuší, že má nějaký útrobní tuk. Jakmile útrobní tuk přesáhne hranici 100 cm², začíná se ukládat do vnitřních částí orgánů

Množství viscerálního tuku měří přístroj Inbody 270 a jeho množství lze snížit pouze správným nastavením jídelníčku.


Na obrázcích níže jsou výsledky, které dosáhla má klientka za 3 měsíce. 

Obrázek vlevo je z měření  1.12.2022 a klientka měla hodnotu viscerálního tuku 153 cm². Následně jsme upravili jídelníček na míru a po 3 měsících se hodnota viscerálního tuku snížila pod hraničí hodnotu až na 93,7 cm² (obrázek vpravo). 

Viscerální tuk je opravdu nebezpečný. Jeho hlavní problém je v tom, že není viditelný a tím pádem ho mnoho lidí podceňuje a neřeší.

Vezmite své zdraví do vlastních rukou a začnite to řešit včas, Vaše tělo se Vám později poděkuje.