Zakysané mléčné výrobky a jejich benefity

28.12.2022

Všichni jste už jistě slyšeli, že máme konzumovat zakysané/fermentované mléčné výrobky kvůli lepšímu zažívání . Povíme si o nich teda trochu více, a vysvětlíme, proč se je opravdu oplatí zařazovat do jídelníčku.

Fermentované mléčné výrobky vznikají, když mléko fermentuje pomocí specifických druhů bakterií zvaných Lactobacily nebo Bifidobakterie. Fermentace znamená, že mléko je částečně "stráveno" bakteriemi.  To znamená, že je pak lépe stravitelné. Je to dáno především tím, že bakterie mléčného kysání fermentují mléčný cukr laktózu na dva monosacharidy - glukózu a galaktózu, a dále až na kyselinu mléčnou. Navíc mléčné kultury produkují enzym štěpící laktózu - laktáza, který osobám s laktózovou intolerancí chybí. Díky tomu je mléčný výrobek lépe stravitelný, zejména pro lidi, kteří mají alergii na mléko nebo nesnášejí laktózu. Fermentace také prodlužuje dobu, jak dlouho mléčný výrobek můžeme mít doma v lednici. 

Co obsahují?

1. Bílkoviny - plnohodnotné

2. Mléčný tuk, který je nosičem vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E). Mléčný tuk je sice bohatý na nasycené mastné kyseliny, ale podstatnou část tvoří mastné kyseliny s krátkým a středním řetězcem. Je proto lehce stravitelný a díky tomu je mléko vhodné i při některých onemocněních a poruchách zažívacího traktu. 

3. Vápník, který je celkově v mléčných výrobcích o mnoho lépe vstřebatelný, než vápník v rostlinách, například mák, brokolice, ořechy (kvůli obsaženým antinutričním látkám). V kyselém prostředí je však jeho využití ještě lepší.

4. Jód - v ČR je krmivo dobytka fortifikované jódem

5. Vitamíny B2, B12, D a A

Jaké jsou další výhody?

  • Snad nejznámější benefit je ovlivnění střevní mikrobioty díky bakteriálním (probiotickým) kulturám. Probiotika slouží, kromě jiného, jako prevence infekce patogenními mikroorganismy, posilují imunitní systém, upravují trávení a pomáhají proti zácpě.
  • Kyselé prostředí u zakysaných výrobků navíc působí jako přirozený konzervant těchto potravin a brzdí rozvoj nežádoucích hnilobných mikroorganismů. Do kysaných mléčných výrobků z toho důvodu není nutno (a do některých se ani nesmí) přidávat konzervanty.
  • podporují imunitní systém, zejména vitamin B